Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Altıncı Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, terörle mücadelede gelinen noktadan, Avrupa ile ilişkilerde yeni döneme, Gazze ve Ukrayna savaşından ABD ile ilişkilerin seyrine kadar pek çok başlıkta değerlendirmelerde bulundu.
“Terörsüz Türkiye süreci başladı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nın fesih ve silah bırakma kararına ilişkin değerlendirmesinde, “Silahları gömmek bizim nihai hedefimizdir. Bu kararlılıkla terörsüz Türkiye’yi inşa sürecindeyiz” dedi. Sürecin uygulamasının titizlikle takip edileceğini vurgulayan Erdoğan, bu konuda milletin kararlılığının ve dayanışmasının en az devlet politikaları kadar belirleyici olduğunu ifade etti.
“Doğu’da, Güneydoğu’da halaylar boşuna çekilmedi. Halkımız huzuru özlemişti. Bu huzur ortamı artık kalıcı olacak” diyen Erdoğan, örgütün silah bırakmasının ardından bölgenin kalkınmasının da hızlanacağını belirtti. Erdoğan, “Yaylalar canlanacak, çobanlarımız sürüleriyle güven içinde yaşayacak. Ticaret gelişecek, sosyal hayat hareketlenecek. Türkiye’nin dört bir yanında tam anlamıyla huzur hissedilecek” sözleriyle yeni dönemin ipuçlarını verdi.
“86 milyonun ortak kararlılığıyla terör artık Türkiye’nin gündeminden çıkıyor”
Terörle mücadelenin başarısını sadece güvenlik politikalarıyla açıklamanın yetersiz kalacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Bu zafer, milletimizin ortak iradesiyle mümkün oldu. Teröre karşı Karadeniz’den İç Anadolu’ya, Marmara’dan Doğu’ya kadar her bir vatandaşımız sorumluluk aldı. 86 milyonun ortak kararlılığıyla terör artık Türkiye’nin gündeminden çıkıyor” dedi.
Silahların teslimi ve örgütün tamamen tasfiyesine ilişkin sürecin sadece Türkiye içinde değil, sınır ötesinde de dikkatle planlandığını ifade eden Erdoğan, Bağdat ve Erbil yönetimleriyle yürütülen görüşmelere dikkat çekti. Devletin tüm güvenlik birimlerinin süreci yakından takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Şiddetin tamamen devreden çıkması sivil siyaseti de güçlendirecek” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, Suriye ile yürütülen temaslar hakkında da bilgi verdi. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın iki kez Türkiye’ye geldiğini açıklayan Erdoğan, görüşmelerin verimli geçtiğini ve sürecin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler aracılığıyla sürdüğünü kaydetti.
“Avrupa’ya mesaj”
Tiran’daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ni değerlendiren Erdoğan, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu güvenlik ve rekabet sorunlarının aşılması için siyasi önyargıların artık bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın güvenliği ve refahı açısından kilit rol oynadığını vurgulayan Erdoğan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona ermesi için sürdürülen temaslara dair bilgi paylaştığını da ekledi.
İstanbul’da gerçekleştirilen Ukrayna-Rusya barış görüşmelerine atıf yapan Erdoğan, bu sürecin devamı için kararlılık mesajı verdi: “Adil ve kalıcı barış için diplomasi çalışmalı. Silahların konuştuğu yerde çözüm olmaz. Türkiye arabuluculuk rolünü sürdürecektir.”
“Gazze’deki cinnet hali derhal bitmeli”
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da gündeme taşıyan Cumhurbaşkanı, “Gazze’de bir millet açlığa mahkûm ediliyor. Kızılay’ımız ve kurumlarımızla yardımlarımızı sürdürüyoruz” dedi. Filistin meselesinde iki devletli çözümün tek yol olduğunu yineleyen Erdoğan, “Gazze’nin bir gün bile kaybedecek zamanı yok. İsrail, bu cinnet halini terk etmeli” çağrısında bulundu.
ABD’nin Türkiye’ye yönelik 300 milyon doları aşan füze satışına onay vermesini “isabetli karar” olarak değerlendiren Erdoğan, Trump ile kurulan yakın diyaloğa dikkat çekti. CAATSA yaptırımlarında bir yumuşama süreci yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı, “İki müttefik ülke arasında hiçbir kısıtlama olmamalı. Türkiye-ABD ortaklığı, bölgesel ve küresel istikrar açısından hayati önemdedir” dedi.
“Lozan tartışması yapmıyoruz”
Bazı çevrelerin gelişmeleri Lozan Antlaşması’yla ilişkilendirme çabalarına da yanıt veren Erdoğan, “Ben böyle bir ifadeyi hiçbir yerde kullanmadım. Ne milletime seslenişte, ne özel toplantılarda Lozan’a atıfta bulunmadım. Gündemimizde terörün tamamen saf dışı bırakılması var” diyerek iddiaları reddetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi sürecinde de aktif olduklarını belirterek, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yürütülen görüşmelerin ardından barış ortamının sağlandığını aktardı. Erdoğan, “Gerilimin tırmanmaması için taraflar itidalli davranmalı. Talep gelirse elimizden geleni yaparız” ifadelerini kullandı.